MYST

Myst adventures onder Windows 10

Myst is een serie grafische adventurespellen waarvan het eerste deel  uit 1993 stamt en beschouwd kan worden als de “moeder van alle grafische adventurespellen”. Na het eerste deel zijn er nog 4 vervolgdelen verschenen, Riven, Exile, Revelation en tenslotte End of Ages.  De broers Rand en Robyn Miller bedachten de spelserie waarbij in eerste instantie gebruik werd gemaakt werd van zeer gedetailleerde gerenderde plaatjes als een soort diashow waar je doorheen kunt klikken. De naam Myst is afgeleid van Jules Verne’s boek “Het geheimzinnige eiland” (The Mysterious Island).  Myst en haar opvolgers werden een groot commercieel succes, er zijn meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht. De serie werd geroemd om de niet-gewelddadige spelervaring.

Het verhaal van Myst draait om een ontdekker genaamd Atrus, die de gave heeft om boeken te schrijven die kunnen linken naar andere werelden, bekend als Ages. Deze beoefening van het schrijven van linkboeken, werd ontwikkeld door een oude beschaving bekend als de D’ni. Wie het plaatje voorin zo’n boek (een afbeelding van de wereld waarmee verbinding wordt gemaakt) aanraakt, wordt naar de beschreven wereld getransporteerd. Atrus is getrouwd met Catherine en ze hebben drie kinderen, de twee zonen Sirrus en Achenar en een dochter Yeesha. De speler neemt de rol aan van een anoniem persoon, die Atrus helpt bij het reizen door zijn gemaakte Ages en het oplossen van de daarin aanwezige ingewikkelde puzzels. Het ene moment zit je achter zijn zoons aan, dan weer achter een kwaadaardige vader of een doorgedraaide D’ni… Maar het verhaal is altijd ondergeschikt is aan de ervaring in het spel. Myst put zijn kracht uit een gebrek aan interactie. Het leidt tot een indrukwekkend gevoel van eenzaamheid, zoals geen enkele game dat kan neerzetten. Die eenzaamheid vormt de ultieme spelervaring, vooral in de eerste drie delen in de serie. Je wordt echt in de werelden ondergedompeld. Ook de schitterende achtergrondmuziek speelt daar een grote rol in.

MYST 

myst1 masterpiece edition

Het beginpunt (het mysterieuze verlaten Myst eiland) wekt een gevoel op dat je de enige levende persoon in een verlaten wereld bent. Je vindt daar aanwijzingen over het familiedrama dat zich daar heeft afgespeeld. Het gaat om de familie van Atrus. Zijn zonen blijken elk gevangen te zitten in een door hem gemaakte Age. Omdat er pagina’s ontbreken aan hun linkboeken kunnen ze zich nauwelijks verstaanbaar maken. Je moet daarom naar enkele andere werelden (Ages) gaan om daar de puzzels op te lossen en zo de ontbrekende bladzijden op te sporen. Wanneer de communicatie beter wordt, beweren beiden het slachtoffer te zijn van elkaars streken en die van hun vader. Het is aan de speler om uit te zoeken wie de waarheid spreekt en wie er schuldig is.

RIVEN

myst2 riven

Deel twee – Riven – geeft juist een gevoel van verstoting: je weet dat er een beschaving schuilgaat achter de verroeste apparatuur, de gesloten deuren en kleurrijke tempels die op je pad komen, maar deze mijdt zorgvuldig elk contact met jou. De momenten dat je in aanraking met de plaatselijke bevolking komt, vluchten ze weg, of zijn ze onmogelijk te begrijpen door de taal die ze spreken. Jij als immer zwijgende speler, kunt dit enkel aanhoren. Riven maakt van de speler een indringer in een onbereikbare samenleving.

EXILE

myst3 exile

In Exile maken we kennis met de mysterieuze Savreedo. Twintig jaar geleden maakten Atrus’s zonen Sirrus en Achenar een puinhoop van zijn oorspronkelijke thuiswereld en sloten hem hem al die tijd op in de J’nanin Age. Hij zint nu op wraak….
Nieuw in dit spel (en in de volgende) is het gebruik van een “vrij zicht”-systeem, dat de speler een 360-graden gezichtsveld geeft.

REVELATION

myst4 revelation

In het begin van het spel Revelation wordt de speler uitgenodigd door Atrus om naar de Age van Tomahna te komen. Hier vertelt Atrus dat zijn zonen Sirrus en Achenar niet zijn omgekomen maar zijn opgesloten in de Ages van Spire en Haven om daar tot inkeer te komen. De dochter van Atrus en Catherine, Yeesha, neemt de speler mee naar Atrus die zal vragen om beide Ages te bezoeken en te bekijken of de zonen vrijgelaten kunnen worden.

END OF AGES

myst5 end of ages

In End of Ages begint de speler in K’veer, de kamer van Atrus in D’ni, die hij bewoonde in Myst en Riven. Er ligt een linkboek naar het oorspronkelijke Myst eiland, het is echter gesloten en Atrus is al een lange tijd weg…
Yeesha en Esher zijn de twee hoofdrolspelers in Myst V. Nieuw is het ‘slate’-systeem. Een slate is een leitje waar je Bahro symbolen op kunt krassen. Dat wordt gebruikt om een vreemd volk genaamd de Bahro opdrachten te geven. Je hebt bijvoorbeeld wind nodig om een windmolen te laten draaien. Door nu de juiste tekens op de lei te krassen, komt een Bahro deze halen en even later heb je een lekker stormpje voor de windmolen. In het begin ontmoet de speler Yeesha, die je vertelt over een gouden tablet en wat je met deze gouden tablet moet doen om haar te helpen om de wereld van de D’ni te herstellen. De gouden tablet is echter vergrendeld door vier slates die je in vier Ages moet verzamelen. Onderweg ontmoet je steeds Esher, een van weinige overgebleven volbloed D’ni, die vertelt over de geschiedenis van de Ages, maar ook zijn eigen ideeën heeft over Yeesha, het volk van de de Bahro en de bestemming van de speler aangaande de toekomst van de D’ni. De beslissingen die je in End of Ages maakt, bepalen of de verhalen van Yeesha, de D’ni en de Bahro een gunstig einde hebben.

Myst in Windows 10

Aangezien de serie uitgebracht is in de periode 1993-2005 is het goed voor te stellen dat het spelen op een pc met Windows 10 de nodige problemen op zal leveren. In het begin werd er gebruik gemaakt van Apple QuickTime voor het afspelen van de video’s. Dit programma is sterk verouderd en wordt niet meer uptodate gehouden. Niet meer te gebruiken dus…. Als je in het verleden de serie gekocht hebt en dus de originele CD’s of DVD’s hebt is er toch nog een oplossing.

MYST I EN RIVEN

deze twee kunnen binnen een ander adventure game platform gespeeld worden, namelijk SCUMMVM. Zie hier voor details over SCUMMVM en hier voor hun website.

2018-01-29

Je hebt niet alle bestanden nodig, maak eerst twee directories aan (Myst en Riven) op je pc en plaats daarin de volgende bestanden van de originele CD’s of DVD:

Windows Myst of Myst Masterpiece Edition:
CHANNEL.DAT
CREDITS.DAT
DUNNY.DAT
Help.dat (allen nodig voor de Masterpiece Edition)
INTRO.DAT
MECHAN.DAT
MYST.DAT
SELEN.DAT
STONE.DAT
QTW folder

Windows Riven:
a_Data.mhk
a_Sounds.mhk
b_Data.mhk
b_Data1.mhk (Optional, 1.02 patch file)
b_Sounds.mhk
extras.mhk or arcriven.z
g_Data.mhk
g_Sounds.mhk
j_Data1.mhk
j_Data2.mhk
j_Data3.mhk (Optional, 1.02 patch file)
j_Sounds.mhk
o_Data.mhk
o_Sounds.mhk
p_Data.mhk
p_Sounds.mhk
r_Data.mhk
r_Sounds.mhk
riven.exe or arcriven.z or Riven (Mac executable)
t_Data.mhk
t_Sounds.mhk

Download en installeer vervolgens de meest recente versie van SCUMMVM. (versie 2.0.0 of later). Installeer vervolgens beide spellen in SCUMMVM via spel toevoegen (add game) in het hoofdmenu. Daar kun je ook allerlei instellingen aanpassen. Als je in beide spellen op F5 drukt kom je in het load/save/quit menu terecht.

MYST III EXILE

Exile werkt binnen een vrijwel identiek platform als SCUMMVM, namelijk RESIDUALVM. Zie hier voor de website.

2017-09-28 (1)

Maak ook hier eerst een directory op je pc aan waarin je een aantal bestanden van de originele CD’s of DVD’s onderbrengt. Zie hier voor de bestanden die je nodig hebt, plaats ze in een mapjesstructuur zoals aangegeven op de pagina van RESIDUALVM. Download vervolgens het programma RESIDUALVM en installeer Exile via het hoofdmenu.

MYST IV REVELATION

Dit spel werkt onder Windows 10 als je de officiele 1.3 update (patch) toepast.
Deze patch is bij Ubisoft hier te downloaden. Als je het spel start dan moet je DVD nr. 2 in de CD/DVD speler hebben.

MYST V END OF AGES

Dit spel kun je ook installeren onder windows 10, er moet allen een patch toegepast worden die meerdere bestanden aanpast. Hiervoor zwerft op internet een frans bestand dat prima werkt. Zie hier. Als deze link niet meer zou werken, zoek dan op “myst-v-vista-sp1-patch”. Om het spel te kunnen spelen zul je ook hier de originele DVD in de CD/DVD speler moeten hebben.

 


 

De puzzels zijn best pittig af en toe, als je er niet uitkomt kun je altijd een walkthrough gebruiken. Download hier een mooie waar alle delen inzitten.

Of hier een hele mooie gedetailleerde voor RealMyst.