Wonderfoon / Arduinofoon

Een alternatief voor de Wonderfoon: 

Afbeelding3

De Arduinofoon is een oude PTT telefoon die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een Arduino Uno microcontroller en een MP3 speler. Als je de hoorn van de haak neemt hoor je de kiestoon en als je daarna een nummer kiest tussen de 0 en de 9 hoor je vervolgens een muziekje. De Arduinofoon is afgeleid van de oorspronkelijke Wonderfoon van Leo Willems uit Nijmegen, gebouwd met een Raspberry Pi computer. 

Wil je er zelf eentje maken? Download dan hier de montagehandleiding van het gewenste type. Deze handleidingen zijn inclusief de gebruiksaanwijzing en de software.
De software kan eenvoudig uit het document gekopieerd worden waarna het in de IDE van Arduino geplaatst kan worden. Zie www.arduino.cc voor een uitgebreide beschrijving over het uploaden van de software in de Arduino UNO R3.

Deze andere uitvoeringen staan inmiddels op internet:

telefoon

De Wonderfooncentrale  van Leo Willems

De oorspronkelijk gepubliceerde wonderfoon van Leo Willems uit Nijmegen is inmiddels vernieuwd, er wordt nu gebruik gemaakt van een centrale, een los kastje waar je de originele T65 telefoon op aan kunt sluiten zonder de telefoon om te bouwen.
Mooie eenvoudige oplossing !  

telefoon

Bij SOSSolutions kun je een complete wonderfoon bestellen.

Of je eigen T65 telefoon laten ombouwen.

telefoon
De TeleJukebox van JanDerogee

Bij deze uitvoering hoeft de T65 telefoon ook niet omgebouwd te worden.
Er komt net als bij de nieuwe wonderfoon een extra kastje met de besturing en de MP3 speler tussen de telefoon en de (USB) voeding.
Je kunt alle benodigde informatie als ZIP bestand van zijn Github pagina downloaden (via de groene button rechtsboven).  

Tweakers heeft ook een duidelijke stap-voor-stap bouwbeschrijving van de TeleJukebox gepubliceerd, zie hier.

Total_setup

telefoon
de wonderfoon van Omring Ivo Schooneman

telefoon
de ardufoon van PD1RH

telefoon 
de wonderfoon van Niek

Tinytronics levert hiervoor een complete onderdelenset, inclusief een nette bouwbeschrijving. zie hier.

telefoon
de X65 telefoon van Gerard van der Wijk

telefoon

De wonderfoon van Floriaanpost op Github.

Ook een heel mooie andere uitvoering van een muziekspeler voor hetzelfde doel, nu ingebouwd in een boek met herkenbare plaatjes, waarbij lichtcellen via gaatjes in de paginas detecteren welke muziek er gespeeld moet worden :

build_instructions_-_32_mY9Va4VZXY
Notable Board Books van Mike Rigsby


Hier kun je het interview van Radio Hengelo beluisteren:

De Arduinofoon werkt vrijwel hetzelfde als de Wonderfoon van Leo Willems, echter de kosten zijn door het toepassen van de andere onderdelen aanmerkelijk lager. Het inbouwen, aansluiten en programmeren van de Arduinofoon is ook eenvoudiger dan bij een Wonderfoon.

De muziekcollectie, samen met een apparaat dat uit het verleden komt, blijkt een mooi middel om ouderen met dementie te activeren, rust te geven en ook soms te emotioneren. Alledaagse dingen worden steeds moeilijker voor deze ouderen, maar hoe ver ze in het ziekteproces ook zijn, hoe de kiesschijf van een ouderwets telefoontoestel werkt, dat weten ze vaak nog wel. Liedjes van vroeger roepen vaak herinnerin­gen op. Voor iemand die aan het dementeren is, kan dat heel waardevol zijn. Het omgebouwde telefoontoestel is een kiesschijftelefoon, nog volop te vinden in tweedehands winkels en op Marktplaats.

MUZIEK AFSPELEN:

  1. NEEM DE HOORN VAN DE HAAK.
  2. WACHT OP DE KIESTOON.
  3. DRAAI ÉÉN NUMMER.
  4. WACHT TOT MUZIEK SPEELT. (DUURT EVEN)
  5. NA 5 SECONDEN KAN EEN NIEUW NUMMER GEKOZEN WORDEN.
  6. KLAAR? HOORN OP DE HAAK.
  7. STEKER ALLEEN VERWIJDEREN ALS DE HOORN OP DE HAAK LIGT.